Susanna
Olen klassisen laulunkoulutuksen ammattilainen.
Innostun helposti asioista, joilla voidaan vaikuttaa musiikin ja eri taiteenalojen hyvinvointiin sekä kehittämiseen.
​
Laulupedagogi
Laulunopettajana olen työskennellyt jo lähes 30 vuoden ajan.
Pisimpään Tampereen konservatoriossa sekä TAMK/Musiikissa tuntiopettajana vuodesta 2001, joissa molemmissa työskentelen edelleen. Olen työskennellyt myös lauluopettajana yrityksessäni Tampereen Laulukoulussa vuodesta 2008 lähtien. Vuosina 2005–2008 olin Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella musiikin lehtorin viransijaisena sekä laulunopettajana
Olin Suomen Laulupedagogit ry:n hallituksen jäsen 2015–17.
​
Lasten esiintymisissä on ollut useita hienoja pedagogisia hetkiä, jotka kantavat pitkälle sekä lapsien maailmassa ja antavat pedagogille voimavarjoja. Yksi tällainen esiintyminen oli Tampere-talon Raskasta joulua- konsertti, joka hienosti toteutettuna Tampere-talon ison salin lavalla savukoneiden kanssa, jäi varmasti lapsille mieleen.
Opetustyöhöni Tampereen konservatoriossa on jo vuosia kuulunut kamarimusiikin opettaminen.
Lied – pareja sekä ammatillisella toisella asetella että musiikkiopistossa olen ohjannut pianistikollegani kanssa useita vuosia. Ohjelmistona on ollut keskeisiä säveltäjiä eri kielialueilta mm. suomi, ruotsi, saksa, englanti, ranska, espanja.
Oopperaluokan kanssa olen tehnyt suuren kokonaisuuden mm. Ilkka Kuusiston Muumioopperasta, Giacomo Puccinin Suor Angelica sekä kokonaisuudessaan Kuusiston Matilda ja Nikolai.
Tällaisessa työssä tehtäväni ovat laajat, vastuuna lähes kaikki mitä lavalla esityksissä näkyy ja kuuluu.
Ajatuksiani opetuksesta ja oppimisesta
Lähestyn jokaista oppilasta yksilönä, jolla on omat lähtökohdat ja edellytykset laulun oppimiseen, joiden mukaan tavoitteet yhdessä rakennetaan.
Uskon, että kaikilla on mahdollisuudet ja edellytykset kehittyä laulajana. Opettaja läsnäolollaan tuo avoimen ja positiivisen oppimisympäristön, jossa luodaan mahdollisuudet elinikäiseen oppimiseen.
Uskon myös elinikäinen oppimisen kaareen / voimaan.
Luova kehittäjä
Lisäkoulutuksia, jotka ovat vaikuttaneet erilaisiin kehitystöihini, ovat mm. Jenevora Williamsin Teaching Singing to Childeren and Young Adults lasten laulukoulutus, Wienin Salieri-Instituutin laulupedagogiikkaosaston lasten laulupedagogiikan kuten myös Wiener Sängerknaben -internaatin koulutukseen ja toimintaan tutustuminen.
Myös työkokemus lasten laulukoulun rakentamisesta ja toteutuksesta – luennot ja opetusdemonstraatiot mm. Laulupedagogit ry:n koulutuspäivillä, Suomen musiikkikasvatusseura Fismen valtakunnallisilla koulutuspäivillä sekä erilaiset asiantuntiahaastattelut opiskelijoiden YAMK / AMK lopputöihin lasten opetukseen liittyen, ovat olleet merkittäviä kehityskohteita omille ajatusmalleille kehitystyössä.
Olen luonut ja kehittänyt systemaattisen 7 vuotta kestävän lasten ja nuorten laulukoulutuksen, osana taiteen perusopetusta, Tampereen konservatorioon.Lasten laulunopetus on ollut kiinnostava kehitystyö minulle. Vallalla oli minun opiskeluaikanani, että lapsille ei voi opettaa laulua ennen äänenmurrosta ja lapset voivat laulaa vain kuorossa. Kuitenkin muistan omasta lapsuudestani kuoroajoilta monia ei niin hyviä asioita lapsen äänenkäyttöön. Huonot muistot eivät liity siihen, että kuoronjohtaja ei olisi osannut asiaansa vain siihen että lapsikuorossa kaikki lapset ymmärtävät yhteisen saman ohjeen eri tavalla. Esimerkiksi ”Hengittäkää hyvin” -peruslause, jonka voi ymmärtää niin monella tavalla ja myös väärin.
Olen ollut tutustumassa lasten laulunopetukseen Wienissä vuosina 2012 ja 2019. Siellä on pitkät perinteet lasten kuorolaululla, mutta myös lasten laulunopeuksella. Kehitin ja aloitin systemaattisen lasten ja nuorten laulukoulutuksen Tampereen konservatoriossa 2012, jonka vastuuopettajana toimin edelleen. Tästä innostuneen kirjoitin YAMK-opinnäytetyöni Metropolia ammattikorkeakouluun Lasten kanssa laulaen –
linkki
Uuden luomisessa olen ollut mukana myös Laulun aarre – lasten laulukilpailussa, jonka tuotantotiimissä sekä tuomaristossa olin mukana. Ensimmäisen Laulun aarre -kilpailun 2023 toteutti Majaoja-säätiö. Kilpailun jatkajaksi he valitsivat yhteistyössä Art Formare oy:n sekä Pro lasten laulu ry:n. Toimin Laulun aarre 2 – kilpailun taiteellisena johtajana. Kilpailu tulee keväällä 2025.
Aivan uusi sävellyskilpailu Laulun aiheet – on myös ideoimani kilpailu, josta lisätietoa julkistetaan toukokuussa 2024
.
Laulaja
Olen klassisen laulunkoulutuksen ammattilainen. Valmistuin laulunopettajaksi Tampereen konservatoriosta, musiikkipedagogiksi Piramkista, tein solistiset syventävät opinnot, A-tutkinto, Stadia amk Helsinkiin opettajanani Jaakko Ryhänen ja YAMK opinnot Metropolia amk Helsinki. Jatko-opintoja olen tehnyt Saksassa Hochschule für Music – Hanns Eisler – Berlinissä.
Eniten sytyn näyttämömusiikista eli oopperasta. Oopperarooleja minulla on Poulenc; monologiooppera La voix humaine - oman työryhmän tuotanto, laulaja ja tuottaja Pikkupalatsi, Tampere, Mozart; Donna Elvira oopperasta Don Giovanni, PIRAMK, Verdi; Ylipapitar Aida, Tampereen Ooppera, Kokkonen; Riitta Viimeiset kiusaukset Tampereen ooppera (cover), Britten; Miss Jessel The Turn of the Screw Tampereen Konservatorio, Mozart; Cherubino Figaron Häät, Tampereen konservatorio.
​
Tampereen Työväen Teatteri, Jerry Bock: Viulunsoittaja katolla sekä Tampereen Oopperan kuoro vuosina 1992–2002.
Lied-konsertteja ja resitaaleja Suomessa ja Saksassa, teemakonsertteja mm. Wagner Wesendonk-lied ja J.L. Runebergin runoihin tehtyjä sävellyksiä.